APK Kaatsheuvel
Voor APK en eventuele reparaties
Jaarlijkse APK voor voertuigen
Je auto moet regelmatig worden gekeurd. Dat is verplicht in heel Europa. We noemen dit de APK (Algemeen Periodieke Keuring). Bij deze keuring kijken we of je auto nog veilig is en niet te veel vervuilt. We checken bijvoorbeeld of je banden, remmen en lampen nog goed werken. Ook kijken we naar de schokdempers.
Handig van zo’n keuring is dat we problemen op tijd vinden. Dat kan je geld besparen! Na de keuring krijg je van ons een rapport. Daarin staat of je auto is goedgekeurd. Als er iets gemaakt moet worden, staat dat er ook in.
Twee maanden voorafgaand aan de APK verloop datum mag je je auto al laten keuren. Het is verstandig om je auto op tijd te laten keuren in verband met eventuele reparaties die uitgevoerd moeten worden.
Let op: niet elk bedrijf mag een APK doen. Alleen garages die een speciale vergunning hebben van de RDW mogen keuren. Wij hebben zo’n vergunning!
Wanneer moet je auto naar de APK?
Net een nieuwe auto gekocht?
- Rijdt je auto op benzine? Dan hoef je pas na 4 jaar voor het eerst naar de APK.
- Heb je een diesel? Dan moet je al na 3 jaar komen voor je eerste keuring.
Een wat oudere auto?
- Heb je een diesel? Dan moet je elk jaar komen voor een APK.
- Rijd je op benzine? Dan kom je om het jaar langs voor de keuring.
- Let op: Is je benzineauto ouder dan 8 jaar? Dan moet je ook elk jaar komen.
Tip: Weet je niet zeker wanneer je auto gekeurd moet worden? We helpen je graag! Je kunt het ook makkelijk checken op je kentekenbewijs of in de app van de RDW.
Roetmeting diesels - deeltjestellertest
Sinds 1 januari 2023 is de deeltjestellertest verplicht tijdens een APK-keuring voor dieselauto’s met een roetfilter. We controleren nu met een deeltjesteller hoe goed je roetfilter werkt. Maar wat betekent dit nou precies voor jou en je auto?
Wat gebeurt er tijdens deze test?
Bij de deeltjesteller test meten we heel nauwkeurig hoeveel roetdeeltjes er uit je uitlaat komen. Hiervoor gebruiken we een gloednieuw meetapparaat dat veel preciezer is dan de oude roetmeting. Het apparaat telt letterlijk de microscopisch kleine roetdeeltjes die je auto uitstoot.
Hoe werkt het?
We sluiten het meetapparaat aan op je uitlaat. Vervolgens laten we de motor stationair draaien en geven we een paar keer gas. Het apparaat meet dan direct hoeveel roetdeeltjes er uit je uitlaat komen. Zo kunnen we zien of je roetfilter nog goed zijn werk doet.
Even praktisch: voor wie geldt dit?
- Dieselauto’s met een roetfilter
- Die voor het eerst na 2011 op kenteken zijn gezet
Wat betekent dit voor jou?
Geen zorgen! Als je je auto goed onderhoudt en je roetfilter normaal werkt, kom je prima door deze test heen. Je merkt er tijdens de APK eigenlijk weinig van – wij regelen alles. We vinden het wel belangrijk dat je weet wat we doen en waarom.
Tip van onze monteurs
Laat je auto regelmatig onderhouden, dan blijft je roetfilter ook goed werken. Rijd je vaak korte stukjes? Maak dan af en toe een langere rit op de snelweg. Dat helpt je roetfilter om zichzelf schoon te branden.
Heb je vragen over de deeltjesteller test? Of wil je weten of deze test voor jouw auto geldt? Loop gewoon even binnen of bel ons. We leggen het graag uit in gewone mensentaal!
Wanneer verloopt je APK?
Handig om te weten: je krijgt 6 weken voordat je APK verloopt een brief van de RDW. Daarin staat dat het tijd wordt voor een nieuwe keuring. Super fijn, toch?
Let op: je auto op tijd laten keuren is wel je eigen verantwoordelijkheid. Want:
- Met een verlopen APK mag je niet de weg op
- Je riskeert een flinke boete
- Je verzekering geldt dan niet meer
Tip: Wil je geen gedoe? Maak dan op tijd een afspraak voor je APK. Je kunt bijvoorbeeld meteen een afspraak maken als je de brief krijgt. Dan zit je altijd goed!
Wij helpen je graag om je auto op tijd gekeurd te krijgen. Bel of mail ons gerust voor een afspraak.
Waar kijken we naar tijdens de APK-keuring van je auto?
Er zijn 5 dingen die we vaak tegenkomen die niet door de keuring komen:
- Je ruitenwissers. Wordt je voorruit nog goed schoon? We kijken of je ruitenwissers niet versleten zijn en of ze geen strepen achterlaten.
- Je banden. Zijn je banden nog goed? We controleren of het profiel diep genoeg is, of er geen beschadigingen zijn en of de bandenspanning klopt.
- De verlichting. Werken al je lichten nog goed? We checken de koplampen, achterlichten, remlichten en knipperlichten. Deze moeten het natuurlijk allemaal doen!
- Je remmen . Goede remmen zijn natuurlijk belangrijk. We kijken of je remblokken en remschijven niet versleten zijn. Ook testen we of je auto aan beide kanten even goed remt.
- Roest. Roest kan gevaarlijk zijn, vooral op belangrijke plekken van je auto. We controleren bijvoorbeeld de balken onder je auto en de delen waar de wielen aan vast zitten.
Tip: Laat deze onderdelen regelmatig nakijken. Dan kom je niet voor verrassingen te staan tijdens de APK!
Wat zeggen onze klanten
We laten liever onze klanten voor ons spreken
Floor Mijnsbergen
APKAfgelopen week auto weer laten keuren. Zoals gewoonlijk weer goed en snel geholpen. Heel blij mee.
Robin Vastenburg
APK, Onderhoud, ReparatieGoed advies en vriendelijke mensen. Verstand van alle merken 👌
Inge Leijtens
APK, Banden, OnderhoudVriendelijk mannen die hun vak verstaan en service bieden.
FAQ - Veel gestelde vragen
Heb je nog een vraag en staat het antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Stel je vraagWat gebeurt er tijdens de APK-keuring?
Tijdens de APK-keuring controleren onze ervaren monteurs je auto op zo’n 100 punten. Dit zijn allemaal zaken die volgens de wet gecontroleerd moeten worden, zoals:
- Je banden, remmen, verlichting
- Je uitlaatsysteem, motor en andere belangrijke onderdelen
De prijs voor de APK-keuring varieert van €45 tot €75. Geheel afhankelijk van het type motor (benzine, diesel). Hierin zitten al de kosten voor het afmelden, btw en eventuele wettelijk verplichte extra tests, zoals voor roet of deeltjes.
Hebben we bij de keuring gebreken gevonden? Dan geven we je altijd vooraf een prijsopgave voor de benodigde reparaties. Zo weet je precies waar je aan toe bent en krijg je geen vervelende verrassingen.
Wil je weten wat er precies gecontroleerd wordt? Vraag het ons gerust, we informeren je graag uitgebreid!
Kan ik wachten op een APK keuring?
Ja dat kan, een APK keuring duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur als er geen reparaties moeten worden uitgevoerd. Wanneer de APK is gedaan en we melden de auto af, dan kan jouw auto een steekproef controle krijgen. Het wachten duurt dan maximaal 2 uur langer.
APK keuring wanneer: Wanneer moet je auto APK gekeurd worden?
De auto moet vóór de vervaldatum van de APK goedgekeurd zijn. Je kunt je voertuig al tot 2 maanden voor de vervaldatum laten keuren. De nieuwe keuringsdatum wordt dan vastgesteld op basis van de oude vervaldatum (afhankelijk van de vereiste keuringsfrequentie is dit 1 of 2 jaar later). Als je je auto meer dan twee maanden voor de vervaldatum laat keuren, krijg je een nieuwe vervaldatum.
Bijvoorbeeld: Als jouw APK verloopt op 1 oktober 2026 en je laat je auto op 23 augustus 2026 keuren, dan is de nieuwe APK (bij verplichte jaarlijkse keuring) geldig tot 1 oktober 2027. Als je echter al op 1 juni 2026 laat keuren, dan wordt de nieuwe APK-vervaldatum 1 juni 2027.
Als de vervaldatum is verstreken en je auto is afgekeurd, ben je wettelijk gezien in overtreding en kan er een boete worden opgelegd. In dit geval moet je zo snel mogelijk een afspraak maken met een keuringsinstantie.
Als de vervaldatum nog niet is verstreken en je auto wordt afgekeurd, heb je tot de vervaldatum om de auto opnieuw te laten keuren.